Apple, yetkililerin talebi üzerine dünyanın en popüler Kuran uygulamalarından birini Çin’de kaldırdı.

Kuran Majeed, App Store’da dünya genelinde erişilebilir ve yaklaşık 150.000 yorum almış bir uygulamadır. Milyonlarca Müslüman tarafından kullanılmaktadır. BBC, uygulamanın yasa dışı dini metinler barındırdığı için kaldırıldığını düşünüyor. Çin hükümeti, BBC’nin röportaj talebine yanıt vermedi. Uygulamanın silindiği ilk olarak Apple’ın App Store’daki uygulamalarını dünya çapında takip eden bir web sitesi olan Apple Censorship tarafından fark edildi.

Uygulamanın üreticisi PDMS’den yapılan açıklamada şirket, “Apple’a göre, Kuran Majeed uygulamamız Çinli yetkililerden ek belgeler gerektiren içerik barındırdığı için Çin App Store mağazasından kaldırıldı. Bu sorunun çözülmesi için Çin Siber Uzay İdaresi ve ilgili Çinli yetkililerle temasa geçmeye çalışıyoruz” dedi. Şirket, Çin’de bir milyona yakın kullanıcısı olduğunu söyledi.

Çin Komünist Partisi, İslam’ı ülkede bir din olarak resmen tanıyor. Bununla birlikte Çin, Xinjiang’daki çoğunluğu Müslüman olan Uygur etnik grubuna insan hakları ihlalleri ve hatta soykırım yapmakla suçlanıyor. Bu yılın başlarında BBC, Uygur imamlarının Çin’in Xinjiang’daki baskısında hedef alındığını bildirdi.

Apple yorum yapmaktan kaçınmakla beraber BBC’yi “Hükümetlerle aynı fikirde olmayabileceğimiz karmaşık sorunlar olabilir ve bu durumlarda yerel yasalara uymakla yükümlüyüz” maddesini içeren İnsan Hakları Politikasına yönlendirdi.

Ancak uygulamanın Çin’de tam olarak hangi kuralları çiğnediği bilinmiyor. Kuran Majeed ise, “dünya genelinde 35 milyondan fazla Müslüman tarafından güvenle kullanılan bir uygulama olduğu” iddiasında.

Geçen ay, hem Apple hem de Google, hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny tarafından tasarlanan taktiksel bir oylama uygulamasını kaldırmıştı. Rus yetkililer, “kullanıcılara iktidar partisi adaylarını görevden alabileceklerini” söyleyen uygulamayı kaldırmayı reddetmeleri halinde iki şirketi para cezasına çarptırmakla tehdit etmişti.

Çin, Apple’ın en büyük pazarlarından biri olmasının yanında şirketin tedarik zinciri de büyük ölçüde Çin üretimine bağlıdır.

Apple CEO’su Tim Cook, ABD’deki politikacılar tarafından, Amerikan siyaseti hakkında çekinmeden konuştukları, ancak Çin hakkında sessiz kaldıkları için ikiyüzlülükle suçlanıyor. Cook, Donald Trump’ın 2017’de çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkeye uyguladığı ambargoyu eleştirmişti. Bununla birlikte, sansür konusunda Çin hükümetine boyun eğmekle ve Müslüman azınlıklara yönelik muamelesini alenen eleştirmemekle de suçlanıyor.

New York Times, bu yılın başlarında, Apple’ın Çin hükümeti tarafından sınırı aştığı düşünülen uygulamaları Çin’de yayından kaldırdığını bildirdi. Uygulamaların tartışamayacağı konular arasında Tiananmen Meydanı, Çin ruhani hareketi Falun Gong, Dalai Lama ve Tibet ile Tayvan’ın bağımsızlığı yer alıyor.

Apple Sansür işleri proje direktörü Benjamin İsmail şunları söyledi: “Şu anda Apple, Pekin’in sansür bürosuna dönüştürülüyor. Doğru olanı yapmaları ve ardından Çin hükümetinin tepkisi ne olursa olsun bununla yüzleşmeleri gerekiyor” dedi.

Bir başka popüler dini uygulama olan Olive Tree’nin İncil uygulaması da bu hafta Çin’de kaldırıldı. Şirket, BBC’ye uygulamayı kendilerinin kaldırdıklarını söyledi. Bir sözcü, “Olive Tree İncil Yazılımı’na, App Store inceleme sürecinde, kitap veya dergi içeriği olan bir uygulamayı Çin anakarasında yayınlama yetkisini gösteren bir izin belgesi sunması gerektiği bilgisi verildi. İznimiz olmadığından ve uygulama güncellememizi onaylayıp müşterilere ulaştırmamız gerektiğinden, İncil uygulamamızı Çin’deki App Store’dan kaldırdık.” dedi.

Cuma günü bir Mac gözlemcisi, Amazon’un sahibi olduğu sesli kitap ve podcast hizmeti sunan Audible’ın, uygulama versiyonunu “izin gereklilikleri nedeniyle” geçen ay Çin anakarasındaki Apple mağazasından kaldırdığını bildirdi.

Perşembe günü Microsoft, Çin devletine boyun eğmek zorunda olmanın giderek daha zor hale geldiğini söyleyerek Çin’deki sosyal ağı sitesi LinkedIn’i kapattığını söyledi. Karar, bu kariyer ağı sitesinin bazı gazetecilerin profillerini bloke ettiği için sorularla karşılaşması sonrasında alındı.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/technology-58921230